Bu yaz gece gökyüzüne bakarak Corona Borealis takımyıldızında yeni bir yıldızın yanıp söndüğünü görme şansı yakalayabilirsiniz. Bu parlak nokta, yaklaşık 3.000 ışık yılı uzaklıkta bir nova patlaması olacak. Burada, bir beyaz cüce, kırmızı dev yoldaşından malzeme çekiyor. Yeterince kütle beyaz cücenin yüzeyinde toplandığında, artan basınç ve sıcaklık bir patlamayı tetikleyecek ve bu, Dünya’dan çıplak gözle görülebilecek.
T Corona Borealis veya T CrB olarak bilinen, çift yıldız sisteminden oluşacak bu novanın temmuz ile eylül ayı arasında herhangi bir zamanda meydana geleceğine inanılıyor. T CrB yaklaşık her 80 yılda bir patlıyor ve en son 1946’da patladı. Bilim insanları bu sefer, yakındaki novayı her zamankinden daha iyi gözlemlemeyi planlıyor.
Nova ile ilgili ana sorulardan biri, T CrB’deki beyaz cücenin her ardışık novadan sonra kütle kazanıp kazanmadığı veya kaybedip kaybetmediğidir. Eğer beyaz cüce kütle kazanıyorsa, bu tür tekrarlayan novalar nihayetinde tip 1a süpernovalarına yol açabilir. Columbia Üniversitesi’nden astrofizikçi Jennifer Sokoloski, “Bu nesne ile, diğer tüm madde biriktiren ve patlayan beyaz cücelerle ilgili olabilecek soruları cevaplayabilmeyi umuyoruz” diyor.
Kaynaklar:
sciencenews.org
Bir yanıt bırakın