Georgia State Üniversitesi’nin Yüksek Açısal Çözünürlük Astronomisi Merkezi (CHARA) Dizisini kullanan araştırmacılar, Kutup Yıldızı olarak da bilinen Polaris’in boyutu ve görünümü hakkında yeni ayrıntılar belirledi.
Harvard & Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Nancy Evans liderliğindeki bir astronom ekibi, Polaris’i Mount Wilson, Kaliforniya’daki CHARA optik interferometrik dizi teleskopları kullanarak gözlemledi. Araştırmanın amacı, Polaris’e eşlik eden ve her 30 yılda bir yörüngede dönen sönük yıldızın yörüngesini haritalamaktı.
Dünyanın Kuzey Kutbu, uzaydaki bir yönü işaret eder ve bu yönü Kutup Yıldızı işaretler. Polaris hem bir navigasyon yardımcısı hem de kendi başına dikkate değer bir yıldızdır. Üçlü yıldız sisteminin en parlak üyesidir ve aynı zamanda titreşen bir değişken yıldızdır. Polaris, dört günlük bir döngü içinde yıldızın çapı büyüdükçe ve küçüldükçe parlaklığını artırır ve azaltır.
Ekip, yıldız sisteminde Polaris’e en yakın olan yıldızın yörüngesini başarılı bir şekilde takip etti ve yıldızın titreşirken boyutundaki değişiklikleri ölçtü. Yörünge hareketi, Polaris’in kütlesinin güneşin kütlesinin beş katı olduğunu gösterdi. Polaris’in görüntüleri, güneşin boyutunun 46 katı bir çapa sahip olduğunu gösterdi.
En büyük sürpriz, Polaris’in yakın çekim görüntülerinde ortaya çıktı. CHARA gözlemleri, bir sefe değişeninin yüzeyinin nasıl göründüğüne dair ilk bakışı sağladı.
CHARA Dizisi’nin direktörü Gail Schaefer, “CHARA görüntüleri, Polaris’in yüzeyinde zamanla değişen büyük parlak ve karanlık lekeler ortaya çıkardı,” dedi. Lekelerin varlığının yıldızın dönmesiyle bağlantılı olabileceği düşünülüyor.
Kaynak:
phys.org
Bir yanıt bırakın