Atmosferde Patlayan Kuyruklu Yıldız, Bir Köyü Yok Etmiş

Kuyruklu yıldız patlamasıyla yok olan Ebu Hureyre Köyünün haritadaki yeri
Fırat Nehri'nin kıyısında bulunan Ebu Hureyre Köyü, Görsel: nature.com

Bilim insanları 12800 yıl önce atmosferde gerçekleşen kuyruklu yıldız patlaması sonucunda Dünya’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Ebu Hureyre köyününün yok olduğu bulgusuna ulaştı.

Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre bölgede kazı yapan arkeologlar çok sayıda cam kürecik buldu. Tahılların ve hayvan kemiklerinin üzerinde bulunan bu cam küreciklerin oluşumu için 2600 derece sıcaklık gerektiği hesaplandı.

Aynı dönemde, atmosferde bir kuyruklu yıldız patlaması gerçekleştiği bilindiği için bulunan kanıtların ışığında bu patlamanın köyün büyük bir kısmının yok ettiği tespit edildi.

Ebu Hureyre Kazı Alanı’ndaki D,E ve G noktalarından alınan, üzerinde cam kürecikler bulunan numuneler, Fotoğraf: nature.com

Santa Barbarbara Üniversitesi’nden profesör James Kennett, patlamada oluşan ateş yağmurunun sıcaklığının bir otomobili 1 dakikadan daha kısa bir sürede eritebileceğini belirtti. Bu patlamanın ayrıca gezegendeki iklim değişikliğine de sebep olup mini bir buzul çağı başlattığı düşünülüyor.

Bugün Ebu Hureyre Arkeolojik Kazı alanı Suriye sınırları içinde kalıyor. 1970’lerde yapılan baraj sebebiyle sular altında kalan köy şuan Assad Gölü’nün altında bulunuyor.

Kaynaklar:
nature.com
sci-news.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*